Voorkom te hoge afdrachten met de controle Whk!

4 april 2023

Wat is een doelgroepverklaring LKV?

Een doelgroepverklaring LKV is nodig om het Loonkostenvoordeel (LKV) toe te passen. Deze verklaring moet op tijd worden aangevraagd. Het LKV stimuleert werkgevers om werknemers aan te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar wat is een doelgroepverklaring LKV precies, en hoe en wanneer vraag je deze aan?

Voor wie is het Loonkostenvoordeel?

Het Loonkostenvoordeel (LKV) is voor werkgevers die werknemers aannemen ouder dan 56 jaar, of die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het LKV is in het leven geroepen om te bouwen aan een sterke werkcultuur, waarmee iedereen een gelijke kans heeft op een uitdagende werkplek. Als werkgever kun je voor deze werknemers in aanmerking komen voor bedragen die flink kunnen oplopen. VCSW zoekt het graag voor je uit.

Er zijn vier doelgroepen die in aanmerking komen voor het LKV:

  • Oudere werknemers met een uitkering (max. €6.000 per jaar, drie jaar lang)
  • Arbeidsgehandicapten (max. €6.000 per jaar, drie jaar lang)
  • Het herplaatsen van arbeidsgehandicapten (max. €.6000 per jaar, één jaar lang)
  • Medewerkers binnen de doelgroep ‘banenafspraak’ (max. €2.000, drie jaar lang)

Het LKV kan door een doelgroepverklaring worden aangevraagd, en kan oplopen tot een bedrag van maximaal 18.000 euro.

Wat is een doelgroepverklaring LKV?

Komt een medewerker in aanmerking voor het LKV, dan kan hij/zij een doelgroepverklaring LKV aanvragen bij het UWV. Voor medewerkers boven de 56 jaar, moet de verklaring aangevraagd worden bij de Gemeente, waarin hij/zij woont. De Gemeente stuurt deze verklaring zelf, wanneer er een maand voor het dienstverband sprake is geweest van een uitkering die uitgekeerd is door de Gemeente.

In de doelgroepverklaring LKV wordt aangegeven binnen welke doelgroep de werknemer valt, waar hij/zij werkzaam is en voor welke periode de doelgroepverklaring geldig is.

Een werknemer kan de werkgever ook machtigen om de doelgroepverklaring voor hem/haar aan te vragen.

Wanneer vraag je een doelgroepverklaring LKV aan?

Het belangrijkste is dat de doelgroepverklaring op tijd wordt aangevraagd, dit moet binnen drie maanden na indiensttreding. Wordt dit niet binnen drie maanden gedaan, dan vervalt het recht op het LKV.

Heb je het LKV aangevraagd voor werknemers, dan hoor je in maart de voorlopige Wtl-beschikking te ontvangen. Hierin staat de hoogte van de tegemoetkomingen beschreven voor de organisatie, zoals bekend bij het UWV. Let wel, dit is de voorlopige beschikking. Dit betekent dat er nog ruimte is voor correcties. Deze correcties moeten worden doorgevoerd voor 1 mei. Heb je de beschikking gecontroleerd en eventuele correcties doorgegeven? Dan ontvang je uiterlijk 31 juli de definitieve beschikking.

Wat merken wij?

Wij merken dat het vaak lastig is voor werkgevers om bij te houden welke werknemers in een van de doelgroepen valt. Daarnaast is het administratief intensief werk om de doelgroepverklaringen op tijd aan te vragen, daardoor lopen veel werkgevers de tegemoetkoming mis.

Zeker met veel medewerkers in dienst is hier inzicht in krijgen en behouden een moeilijke taak. Daarom hebben wij binnen ons platform een tool ontwikkeld om dit inzichtelijk te maken voor werkgevers. Zo ben je er zeker van dat je geen LKV onbenut laat. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens naar onze dienst VCSW Zekerheid.

Wij vertellen je meer in onze Blogs

De wet- en regelgeving binnen de sociale zekerheid staat nooit stil.

SROI
Commentaar Miljoenennota 2024
september 20, 2023

Miljoenennota 2024

de goudse verzekering
Leigh Doorman - van der Poorten
augustus 7, 2023

De Goudse Verzekeringen en VCSW zetten een digitale stap voorwaarts

Persbericht
banenafspraak
Daniëlle de Leeuw
mei 2, 2023

Doelgroep Banenafspraak en Scholingsbelemmerden

Loonkostenvoordeel (LKV)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!