Het Loonkostenvoordeel (LKV) is een fiscale regeling die in het leven is geroepen om werkgevers extra te stimuleren om werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Er zijn in totaal vier verschillende doelgroepen. Heb je een werknemer in dienst uit een van deze doelgroepen? Dan is er mogelijk recht op het LKV. Maar, welke doelgroepen zijn dit dan?
Om te profiteren van het Loonkostenvoordeel moet je een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Dit doe je via de aangifte loonbelasting, je geeft dan per werknemer aan of je gebruikt maakt van een loonkostenvoordeel.
Daarnaast moet je binnen 3 maanden na indiensttreding een doelgroepverklaring opgevraagd zijn bij het UWV door de werknemer. Of, in geval van het herplaatsen van een werknemer met de arbeidsgehandicaptenstatus, binnen 3 maanden na het herplaatsen. De werknemer kan de werkgever (of VCSW) ook machtigen de doelgroepverklaring op te vragen. De doelgroepverklaring dient als bewijs voor het mogen toepassen van het LKV.
Maar wat is een doelgroepverklaring LKV precies, en hoe en wanneer vraag je deze aan? In ons blog “Wat is een doelgroepverklaring” leggen we dit aan je uit!
De hoogte van het LKV hoef je niet zelf te berekenen. Nadat je het verzoek hebt ingediend, berekent het UWV het totale LKV voor jouw organisatie.
Wanneer je recht hebt op één of meer tegemoetkomingen, dan stuurt het UWV uiterlijk 14 maart een voorlopige berekening. Hierbij ontvang je specificaties over het jaar ervoor. Je ziet daarin voor welke werknemer(s) je recht hebt op het LKV en welk bedrag daarbij hoort. Klopt de beschikking niet? Dan heb je tot 1 mei om eventuele correcties door te voeren.
De Belastingdienst stuurt uiterlijk 31 juli de definitieve berekening van de tegemoetkoming(en) en betaalt deze binnen 6 weken uit.
Minimale inspanningen, maximale opbrengsten. We zien jaarlijks dat werkgevers veel geld laten liggen bij het LKV. Het is voor werkgevers een zware administratieve last en er komt veel kennis en werk bij kijken.
VCSW brengt het LKV automatisch in beeld en zorgt ervoor dat werkgevers optimaal profiteren van de sociale zekerheid. Nieuwe medewerkers worden automatisch gecontroleerd en ontvangen indien nodig een aanvullende vragenlijst. Door middel van drie vragen achterhaalt VCSW of er recht is op het LKV. Is er recht op het LKV? Dan vragen wij de werknemer om digitaal een machtiging te tekenen en verzorgen wij de benodigde onderbouwing.
VCSW zorgt hiermee voor een uitzonderlijk gebruiksgemak. Met ons platform VCSW Digitaal maken wij inzichtelijk welke werknemers in aanmerking komen voor het LKV. Dit doen wij door middel van een API-koppeling met het salarispakket. Nadat de koppeling tot stand is gebracht loopt het proces geheel automatisch en heeft de werkgever er geen omkijken meer naar. Werkgevers krijgen toegang tot ons state of the art platform VCSW Digitaal waar zij alle dossiers, voortgang en resultaten kunnen inzien.
VCSW werkt op basis van no cure no pay.
Zorg ervoor dat jij het Loonkostenvoordeel nooit meer mist voor jouw werknemers door de hulp van VCSW! Interesse? Neem dan contact met ons op!
WhatsApp ons