14 april 2021

Beslissing ontvangen van het UWV? Laat deze controleren door een expert!

In veel gevallen leggen organisaties zich direct neer wanneer het UWV een beslissing heeft genomen. Ze realiseren zich niet dat een controle op deze beslissing enorm veel geld kan besparen én onterechte uitgaven voorkomt. Als werkgever heb je daarnaast niet zomaar inzage in het medische dossier. Hier dien je toestemming voor te krijgen van de werknemer. Drie keer raden hoe vaak je als organisatie die toestemming krijgt? Juist, bijna nooit!

Bij VCSW zijn wij Erkend Professioneel Rechtshulpverlener, wat betekent dat wij wél de mogelijkheid hebben om medische stukken op te vragen bij het UWV. Met volledige kennis over het dossier brengen wij advies uit over de correctheid van de beslissing. Geloof ons, die controle is het meer dan waard!

Onze medewerkers houden zich dagelijks bezig met bezwaar- en beroepsprocedures en zien regelmatig dat het organisaties onnodige kosten kan besparen. “Het kan tonnen schelen, wanneer je een beslissing laat controleren. Krijgt iemand nog wel de juiste uitkering? Klopt het arbeidsongeschiktheidspercentage? Is er wellicht sprake van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid? Allemaal zaken waar je tijdens een controle door een expert achter kunt komen.”

Bezwaar en beroep

Onze adviseurs kunnen bezwaar en beroep aantekenen op verschillende beslissingen van het UWV:

  • Beslissing WIA;
  • Beslissing Ziektewet;
  • Tussentijdse Ziektewet-beoordelingen;
  • Wijzigingen in de WIA-uitkering.

“Niet alleen voor de financiële administratie binnen een organisatie is het interessant om te kijken hoe de vork in de steel zit, maar ook voor meer onderling begrip tussen werkgever en (ex)werknemers.”

  1. Is er een actuele beslissing voor de Ziektewet en twijfel je of deze terecht is? Dan kan er bezwaar worden ingediend tegen de beslissing. Belangrijk om de bezwaartermijnen in de gaten te houden!
  2.  Zijn er ex-werknemers die een uitkering ontvangen? Dan kan er een herbeoordeling aangevraagd worden, zodat er een actueel beeld is van de arbeidsongeschiktheid.
  3. Stel je voor: na de herbeoordeling wordt vastgesteld dat de (ex)-werknemer een IVA-uitkering krijgt. Als werkgever word je niet meer belast met de uitkeringslasten en voor de betrokkene is de lange weg van re-integratieplicht en onzekerheid voorbij.
  4. Geldt dit niet, dan stopt het niet meteen met de beslissing van de herbeoordeling. Deze nieuwe beslissing geeft namelijk weer de mogelijkheid om in bezwaar te gaan. Er is dan weer een ingang om het dossier te controleren.
  5. Wist je dat je als werkgever 2 jaar lang de Ziektewetuitkeringen doorbelast kan krijgen? En de WGA-uitkeringen voor maximaal 10 jaar? Klopt een beslissing van het UWV niet, dan wordt jouw organisatie mogelijk tot wel 12 jaar met onterechte kosten belast. Even een rekensommetje maken?
  6. Wanneer iemand uit dienst is, verlies je diegene volledig uit het oog. Hoe gaat het met de werknemer die ziek uit dienst is gegaan? Is iemand misschien al hersteld? Of juist het tegenovergestelde: is de gezondheidssituatie achteruit gegaan?
  7. Het kan jouw organisatie tonnen schelen!

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van onze dienstverlening en wat het voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Wij vertellen je meer in onze Blogs

De wet- en regelgeving binnen de sociale zekerheid staat nooit stil.

november 13, 2024

Whitepaper – De gedifferentieerde premie Whk

Whitepaper
SROI
Commentaar Miljoenennota 2024
september 20, 2023

Miljoenennota 2024

de goudse verzekering
Leigh Doorman - van der Poorten
augustus 7, 2023

De Goudse Verzekeringen en VCSW zetten een digitale stap voorwaarts

Persbericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!