Het Loonkostenvoordeel (LKV) is voor werkgevers die werknemers aannemen ouder dan 56 jaar, of die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het LKV is in het leven geroepen om te bouwen aan een sterke werkcultuur, waarmee iedereen een gelijke kans heeft op een uitdagende werkplek. Als werkgever kun je voor deze werknemers in aanmerking komen voor bedragen die flink kunnen oplopen. VCSW zoekt het graag voor je uit.
Er zijn vier doelgroepen die in aanmerking komen voor het LKV:
Het LKV kan door een doelgroepverklaring worden aangevraagd, en kan oplopen tot een bedrag van maximaal 18.000 euro.
Komt een medewerker in aanmerking voor het LKV, dan kan hij/zij een doelgroepverklaring LKV aanvragen bij het UWV. Voor medewerkers boven de 56 jaar, moet de verklaring aangevraagd worden bij de Gemeente, waarin hij/zij woont. De Gemeente stuurt deze verklaring zelf, wanneer er een maand voor het dienstverband sprake is geweest van een uitkering die uitgekeerd is door de Gemeente.
In de doelgroepverklaring LKV wordt aangegeven binnen welke doelgroep de werknemer valt, waar hij/zij werkzaam is en voor welke periode de doelgroepverklaring geldig is.
Een werknemer kan de werkgever ook machtigen om de doelgroepverklaring voor hem/haar aan te vragen.
Het belangrijkste is dat de doelgroepverklaring op tijd wordt aangevraagd, dit moet binnen drie maanden na indiensttreding. Wordt dit niet binnen drie maanden gedaan, dan vervalt het recht op het LKV.
Heb je het LKV aangevraagd voor werknemers, dan hoor je in maart de voorlopige Wtl-beschikking te ontvangen. Hierin staat de hoogte van de tegemoetkomingen beschreven voor de organisatie, zoals bekend bij het UWV. Let wel, dit is de voorlopige beschikking. Dit betekent dat er nog ruimte is voor correcties. Deze correcties moeten worden doorgevoerd voor 1 mei. Heb je de beschikking gecontroleerd en eventuele correcties doorgegeven? Dan ontvang je uiterlijk 31 juli de definitieve beschikking.
Wij merken dat het vaak lastig is voor werkgevers om bij te houden welke werknemers in een van de doelgroepen valt. Daarnaast is het administratief intensief werk om de doelgroepverklaringen op tijd aan te vragen, daardoor lopen veel werkgevers de tegemoetkoming mis.
Zeker met veel medewerkers in dienst is hier inzicht in krijgen en behouden een moeilijke taak. Daarom hebben wij binnen ons platform een tool ontwikkeld om dit inzichtelijk te maken voor werkgevers. Zo ben je er zeker van dat je geen LKV onbenut laat. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens naar onze dienst VCSW Zekerheid.
De wet- en regelgeving binnen de sociale zekerheid staat nooit stil.
WhatsApp ons
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!